Jeansjackan

För ett tag sedan ärvde jag en jeansjacka av min dotter, en vanlig jeansjacka. Ett snyggt och användbart plagg tycker jag. Men det är ju alltid roligt att göra något vanligt lite mer ovanligt.

På Hemslöjdens dag hos Bilda för något år sedan ville jag testa sashiko broderi. Men vad skulle jag brodera på…. ja just ja! jag hade ju min jeansjacka på mig. Den kan man ju pimpa! Sagt och gjort. Det var verkligen roligt och det är som vanligt svårt att sluta. Nu har jag förstått att det är en regler kring sashiko och jag gör verkligen inte anspråk på att vara någon expert. Låter vara osagt om dessa regler om sasihko kommer från den japanska traditionen eller om det är vi västerlänningar som leker poliser och bestämmer att det minsann måste vara på ett speciellt sätt och man ska inte komma och tro att man kan göra som man vill. Det får jag nog forska lite mer om och återkomma om. Men det är väldigt kul teknik och jag ser så många roliga möjligheter.

Som många jeansplagg nu förtiden så har min jacka en del hål och en del nästanhål. Nu upptäckte jag att ett av hålen på ryggen hade blivit lite väl stort. Det satt även till så att det riskerade att dras upp mer när man tar jackan av och på. Så det var bara att ta fram nålen och börja laga. Jag tog fram ett fint ceriserosa tyg med små geishor på som jag tänkte jag kunde laga hålet med. Jag testade lite för att se hur det såg ut och hur jag skulle placera tyget. Plötsligt såg jag precis hur jag skulle göra. Den lite griniga arga geishan ska så klart titta ut genom hålet!

Min plan är att den här jackan ska fortsätta att pimpas allteftersom. Jeans är ett väldigt hållbart men också resurskrävande att tillverka så det är något man bör använda och laga så mycket det går. Nu funderar jag på om jag inte måste brodera något på framsidan av jackan också… så fortsättning följer!

Workshop – Brodera mera!

I april hade jag min första workshop. Brodera mera – på stickat, var temat. Spännande och väldigt roligt, så klart lite läskigt. Vi skulle pröva på lite olika tekniker och skapa fritt. Jag hade med mig lappar som man sedan kunde sy ihop till handledsvärmare, broderigarn, knappar och lite annat smått och gott. Platsen vi skulle vara på var Sköna rum som är ett B&B vid sjön Fryken i Kil. Huset är faktiskt Sveriges första järnvägsstation och har hyst många olika verksamheter. Bland annat har det varit ett pensionat som haft flera spännande gäster som till exempel Ellen Key. Nu är det ett B&B som drivs av Leif och Monica Carlsson. Jag ville att vi skulle vara på ett trevligt ställe med fin miljö både ute och inne, för att ge sinnesro och inspiration. Jag tänker att en sådan här dag inte bara ska vara att slöjda, vilket så klart inte är så ”bara”, jag vill att det ska bli en dag för återhämtning och möjlighet att fylla på energi. Jag hade hoppats på fint väder så vi skulle kunna njuta av de vackra vyerna över Fryken, kanske till och med ta eftermiddagskaffe på verandan. Vi hade tur med vädret på så sätt att det var soligt, men det var nog lite kallt för att sitta ute.

Vi var nio deltagare, alla med lite olika bakgrund och olika erfarenhet av hantverk och av att brodera. Vi började med att prata lite om vad som skiljer sig från att brodera på stickat från att brodera på tyg. Jag visade lite olika tekniker och pratade om min handledsvärmare. (vill du se dem kan du titta i galleriet här på min hemsida.) Vi tittade lite på olika inspirerande böcker, om broderi och stickning.

Vi hade en härlig dag med aprilsol, men flitens lampa lyste och ingen var särskilt sugen på att släppa broderiet och gå ut och njuta av omgivningarna. Kreativiteten flödade och det var så roligt att se hur man testade färger och former och hur deltagarna hjälpte varandra. Spännande att se att man kunde använda samma teknik men att det ändå blev så olika beroende på val av färg och tjocklek på garn. Vi avslutade dagen med att beundra våra verk och prata om hur vi tänkt, om det blev som vi tänkte, vad som var svårt och summerade dagen.

Monica på Sköna rum satte guldkant på dagen med sin goda mat. Jag är nöjd med dagen och jag upplevde att mina deltagare också var nöjda. Det har varit mycket jobb med att förbereda och nervöst, man vill ju att deltagarna ska vara nöjda. Nu smider jag lite nya planer inför hösten, någon mer workshop ska det bli, men var och hur och vad får vi se.