Garnet bär berättelsen om oss

En dag stod jag framför min systers kylskåp och la i hop ord med hjälp av ”kylskåspoesi” till en liten hälsning till henne. Plötsligt kom jag på att stickpoesi vore kul, tänk om man kunde göra något kul med stickade ord. Med tiden utvecklades min tanke till ett konkret projekt nämligen att stick- och virkvänner skriver ord med garn som jag sedan sätter ihop till funderingar, betraktelser eller poesi. Låta stickningar och virkningar få tala. Ofta innehåller våra handarbeten minnen, känslor och tankar som är osynliga för andra men som är tydliga för oss.

Om din stickning eller virkning skulle kunna tala vad skulle den säga?

Vill du låta din stickning tala och skapa stickpoesi med mig?

Tillsammans kan vi låta garnet bära berättelsen om oss! Tillsammans stickar vi rutor med ord som jag sätter ihop till meningar, poesi eller vad det nu kan bli. Resultatet kommer att visas på Fårfesten i Kil 2024.

Visst låter det spännande? Jag har ingen aning om vad detta kommer att bli men jag vet att det kommer att bli ett kul! och jag hoppas att du vill vara med!

Vad betyder stickning och handarbete för dig? Går det ens att beskriva med ord? Med ett ord? För mig betyder skapandet så mycket. Som för så många andra är det en livlina när livets väg inte är så rak och enkel. Det är även en guldkant på livet som ger mycket glädje och kraft och kanske ett och annat fult ord. Skaparglädje ger inte bara kreativ kraft, det ger även livskraft. Livskraft ger skaparkraft och så är skapandet och handarbetet ett slags rundgång, där vi får kraft och lugn i livet. Genom den gemenskap många har i stickningen, bland annat i sociala medier och stickcaféer, kan vi både ge och få genom vårt handarbete.

Något stickat eller virkat är ofta så mycket mer än ett bruksföremål. Den kan vara ett tidsdokument, ett kärleksbevis, ett terapiarbete och en milstolpe. Första bebiskoftan. Sista strumpparet till pappa. Den perfekta tröjan i det perfekta garnet. Sjalen med instickande tårar och ilska. Den hopplöst misslyckade mössan. Handarbete innehåller så mycket känslor och tankar. Ofta hör man någon utbrista ”Tänk om väggar kunde tala!” men tänk om stickningarna kunde tala!

Hur?

Sticka eller virka lappar med höjden 10 cm. Orden kan vara mönsterstickade eller broderade på lapparna. Ett ord per lapp och tänk på att det behöver vara lite sömsmån så att jag kan sammanfoga orden.

Vilka ord ska jag ta? Du väljer helt fritt ord som du associerar till ämnet, ord som du tror din stickning skulle kunna säga. Platser, känslor, färger, egenskaper, minnen, personer, det du kommer på. Du får väldigt gärna även sticka bindeord, prepositioner tex att, på, under, och, för, han, den mm. Symboler som emoji är också välkommet. Det är okej att göra mer en lapp men då vill jag gärna att du även gör en lapp med ett bindeord.

Du använder dig av det garn du har hemma. Det viktiga är att rutorna är 10 cm höga och att det är bra kontrast på färgerna så ordet syns bra.

Bokstäver

Det finns flera olika sätt att göra bokstäver. Börja gärna med att rita upp bokstäverna på rutat papper. Du kan mönstersticka dem i flerfärgsstickning direkt på lappen. För att underlätta och slippa sticka aviga varv kan du sticka runt och klippa upp. Perfekt om du inte vågat göra det innan.

Ett annat sätt är att brodera bokstäver på en ruta. Med maskstygn eller med fritt broderi. Behöver du mönster till dina bokstäver så finns det i flera olika stickböcker. Bland annat Majas Sticka 35 sockar och Anna Bauers Hönsestrik-böcker. Gamla märkböcker går också bra.

Du får gärna blocka eller våtspänna lappen.

Skicka dina ord till mig senast 27 januari 2024 (framflyttat en vecka) till Mammaconda Craft, Agardhsgatan 5, 66532 KIL. Eftersom jag kommer att sätta ihop alla ord till meningar och poesi kan jag inte skicka dem tillbaka. Om du vill får du gärna skicka med information om ditt namn, var du bor och hur gammal du är. Det vore väldigt roligt om du även lite kort kunde skriva om hur du tänkt, men det är såklart helt frivilligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *